Portská vína bývají právem řazena jako pomyslná třešnička na dortu všech slavnostních večeří. Jeho dechberoucí vlastností je jeho rozmanitost a možnosti pro párování s jídlem. Obvykle bývá toto víno podáváno na konci stolování s kvalitními sýry, někdy též k dezertu nebo jako digestiv po vydatné několika chodové večeři. Bílé portské víno se naopak hodí k pití před samotným jídlem, tedy jako aperitiv. Portské výno je obvykle označováno jako nejvíce společenské víno ze všech vín, které jsou známé. Ozvláštní totiž jakoukoliv příležitost, ať už slavnostní událost v podobě svatby nebo speciálního výročí, anebo jen neformální setkání s přáteli, či klidný večer při svíčkách.
Růžová varianta
Víno old porter, které se k nám dováží od nejlepších vinařů ze Španělska, se u nás těší velké oblibě. Například sladké víno odrůdy Pedro Ximénez zraje v sudech ze speciálního amerického dubu přesně půl roku. Jeho barva je zářivá a nažloutlá! V jeho vůni můžete cítit tóny medu a vanilky, které se snoubí s tóny lipovými tóny. Toto víno má dlouhý a příjemný hřejivý dozvuk. Těší se oblibě nejen jako aperitiv, ale také jako digestiv. Velmi vhodný je také k zákuskům, které jsou vyrobeny ze smetany. Toto víno si můžete zakoupit například na stránkách www.oldporter.cz
Červená varianta
K dalším odrůdám portského vína, které lze na výše jmenovaných stránkách zakoupit, patří červený Old Porter Rich Sweet wine. Ten se vyznačuje především dobou svého zrání. Za čtyři roky získá v sudech z amerického dubu toto víno barvu mahagonu se zářivými odlesky. Milovníci nakládaných ořechů a zralých ostružin si jistě přijdou na své, protože přesně tuto vůni ve vínu najdete. Užívat si tento skvostný nápoj lze před jídlem i po něm. Bývá doporučováno nejen k paštikám, ale také k dezertům a ke kvalitním plísňovým sýrům.