Sezóna lískových ořechů s sebou každý rok přináší nejen chutné plody, ale také dilema, jak lískové ořechy sušit a dále zpracovat, aby bylo možné je dlouhodobě uskladnit. Hlavně pokud jde o vaši první úrodu, můžete při hledání správného postupu tápat. Proto jsme pro vás přehledně sepsali kompletní návod, který vás provede vším, co si musíte pohlídat – od samotného sběru přes sušení až po finální uskladnění ořechů.
Lískové oříšky jsou oblíbené nejen pro své široké možnosti využití, ale také pro skvělé nutriční hodnoty. Obsahují vitamíny řady B, E a kvalitní tuky. Navíc mají také plno minerálů, od draslíku až po magnesium. Jejich sklizeň a zpracování však nemusí být vždy úplně jednoduché. Co tedy musíte udělat, abyste si mohli pochutnat na vlastních „lískáčích“?
Na sběr je ideální čas, až oříšky začnou padat
Na lískové oříšky si počkejte a sklízejte je, až začnou samy padat ze stromů. Pokud už se nemůžete dočkat, pár jich sesbírejte už před dozráním, mějte však na paměti, že takové oříšky jsou ideální k přímé konzumaci a ke skladování se nehodí.
Jakmile lískové oříšky začnou vypadávat z punčošky, tedy ze svého obalu, a padají na zem, nastává ideální čas na sklizeň. Pod strom natáhněte netkanou textilii nebo plachtu, nechejte ji pár dní ležet a oříšky do ní postupně napadají. Pro urychlení celého procesu můžete se stromem čas od času velmi zlehka zatřepat. Spadané oříšky nemusíte sbírat hned, ale rozhodně si nedávejte moc načas. Na zemi se snadno mohou stát velmi snadným terčem ptáků a hlodavců, a navíc mohou začít zahnívat. Nenechte je proto pod stromem ležet déle než dva dny.
Tip: Letos se vám úroda nevyvedla? Prvotřídní „lískáče“ seženete na e-shopu Nutsman.
Jak sušit lískové ořechy, aby při skladování nezplesnivěly?
Chcete-li ořechy dlouhodobě skladovat, je nezbytné, aby byly perfektně vysušené. Jen tak vám celá úroda vydrží, dokud ji nevyužijete, a nezplesniví. Pokud tedy máte možnost, nechte ořechy rozložené přes den na slunci po dobu minimálně jednoho týdne. Nikdy je však nezapomeňte na noc uklidit pod střechu – s první ranní rosou by totiž mohly opět navlhnout a celé vaše snažení by přišlo vniveč. Pozor byste si měli dávat také na déšť. V případě, že se vám ořechy podaří před vlhkem uchránit, je sušení mimo uzavřené místnosti nejlepší možnou variantou.
Existuje však i jiná možnost, jak sušit lískové ořechy – v místnostech, kde je příznivé vnitřní klima. Rovnou tedy zapomeňte na sklep a další prostory, kde je nižší teplota a malá cirkulace vzduchu. Pokud je to možné, pomoci si můžete také tím, že ořechy umístíte do blízkosti radiátoru. Při sušení v interiéru však vždy musíte myslet na to, že nejde o úplně ideální situaci a je nutné ořechy více kontrolovat a protřepávat, aby nezačaly rychle plesnivět.
Správné skladování ořechů: vyloupané, nebo ve skořápce?
Pokud jde o uskladnění lískových ořechů, je důležité myslet hlavně na to, že musí být na suchém místě. Pak už záleží na vás. Nevyloupané ořechy je vhodné uložit do prodyšných pytlů, které je nejlepší zavěsit, aby neležely přímo na zemi. Takto uložené oříšky jsou ideální na dlouhodobější skladování a měly by vydržet celou zimu. Máte-li ořechů méně, můžete je i vyloupat. Počítejte však s tím, že kvůli vysokému obsahu tuku mohou žluknout, a tak je vhodné je spotřebovat o poznání rychleji než ořechy neloupané. Ideální je nechat vyloupané ořechy před uskladněním ještě trochu proschnout. Zvážit můžete také jejich zamrazení, případně zavaření.