7.6 C
New York
Sobota, 27 dubna, 2024
zpravy
HomeCestováníLahodnost španělských potravin

Lahodnost španělských potravin

Chystáte vánoční večírek a rádi byste plánované pochutiny obohatily o kvalitní olivy? Možná Vás překvapí, že olivy jsou plody stále zeleného stromu zvaného Olea europaea, které uzrají po odkvětu bílých voňavých květů.

Co možná nevíte o olivách …

Přibližně v dubnu se objevují na olivovníku bílá kvítka, která v průběhu měsíce června mění svou barvu. Ze zelených oliv se stávají olivy fialové a nakonec získávají svou černou barvu. Plod se postupně plní olejem. V září probíhá sklizeň zelených oliv a v prosinci sklizeň černých oliv. Olivy obsahují více jak 50% oleje a téměř 40% vody. Prapůvod oliv lze hledat v Malé Asii. Až téměř devadesát procent všech olivovníků na světě se dnes pěstuje v oblasti Středomoří. Z toho šedesát procent patří Itálii, Španělsku a Řecku. Olivy se pěstují rovněž v Turecku, Tunisku, Portugalsku, Sýrii a Maroku. Olivy nachází nejen díky cestovnímu ruchu pevné místo také v tuzemské kuchyni. Je dnes naprostou samozřejmostí považovat olivy za součást chutné, pestré a vyvážené kuchyně.

K čemu se hodí olivy …

Olivy se mohou pochlubit nejen svou specifickou chutí, ale také jsou významným zdrojem vitamínů, nenasycených mastných kyselin, antioxidantů, přírodních vláknin a minerálů. Obsahují například velké množství železa, vápníku, draslíku a hořčíku. Gastro balení olivy je možné konzumovat jen tak například k vínu nebo jimi dochutit zeleninové a těstovinové saláty. Hodí se také k masu nebo na pizzu. Španělé jimi obohacují tapasy, které se v nadneseném slova smyslu podobají naším jednohubkám. Také gastro balení zeleniny si při přípravě Vašeho vánočního večírku oblíbíte. Pochutnat si můžete od značky Bassty www.bassta.cz také například na pražených mandlích, několika druzích paštik, džemech nebo dokonce rybích specialitách. Kvalitní španělské potraviny můžete darovat také jako dárek k narozeninám, k blížícím se Vánocům nebo jen tak jako milou pozornost Vaším dobrým známým.

- Reklama -PR článek

Redakce doporučuje